Koiratietoa


 

 
Kansainvälinen Koiranjalostusliitto FCI on hyväksynyt 360 koirarodulle rotukohtaisen määritelmän ja jakanut rodut 10 pääryhmään kuten esimerkiksi terrierit, vinttikoirat tai mäyräkoirat. Suomessa tavataan näistä roduista ainakin 320. Sen sijaan puhtaasti suomalaisia rotuja on vain viisi eli suomenajokoira, karjalankarhukoira, lapinporokoira, suomenlapinkoira ja kansalliskoiramme suomenpystykorva. Viime vuosina yleisin rekisteröity koirarotu Suomessa on labradorinnoutaja.

Koirien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä mutta Suomessa on arviolta noin 800 000 koiraa, joista noin kolme neljäsosaa on rotukoiria. Vuosittain Kennelliiton mukaan rekisteröidään noin 50 000 uutta rotukoiraa. Koira on ylivoimaisesti suosituin lemmikkieläin Suomessa.

Syntymänsä jälkeen koiranpentu viettää ensimmäiset pari kuukautta emänsä, sisarustensa ja kasvattajansa kanssa. Alkuviikot pentu pääasiassa syö ja nukkuu sekä nauttii emänsä hellästä hoidosta. Jo varhain se alkaa uteliaana tutustua ympäristöönsä ja myös sitä hoitaviin ihmisiin ja sosiaalistuu koiraperheeseensä ja myös hoitajiinsa ja lähiympäristöönsä. Yleensä noin kahdeksan viikon iässä pentu on valmis luovutettavaksi uuteen kotiin. Uudessa kodissa olisi hyvä panostaa heti alusta asti koirankoulutukseen, siihen saa kyllä myös ammattilaisen opastusta vaikkapa www.heliroivas.fi.

Tuleva pennun vastaanottaja on toivottavasti harkinnut koiran hankkimista riittävän monesta eri näkökulmasta ja päätynyt perheelleen ja asuinympäristölleen sopivaan rotuun. Jo pelkkään pennun kasvatusolosuhteisiin ennakolta tutustuminen ja pennun hakeminen uuteen kotiin ovat monelle aivan uusia ja myös pennulle tärkeitä kokemuksia. Hyvän ja lämpimän vastaanoton saatuaan uudessa, turvallisessa ja luotettavassa kodissa terve ja aktiivinen pentu sosiaalistuu uuteen ympäristöön ja ihmisiin jo muutamassa päivässä. Tärkeää on myös alusta asti panostaa laadukkaisiin koiranhoito -tuotteisiin sekä koiranruokaan. Niitä myy www.petholic.net.

Muutamat tärkeät kasvatus- ja koiranhoitotoimenpiteet on hyvä aloittaa pennun kanssa heti. Pennun kasvattajan tai kennelin edustajan kanssa on hyvä jo etukäteen keskustella rodulle tyypillisistä piirteistä ja niiden huomioimisesta kehityksen tärkeinä alkukuukausina. 

Sisäsiistiksi opettaminen, lähiympäristöön ja uusiin ihmisiin tutustuminen, koiran ruokailurytmi, ravinnon ja juomaveden määrä ja laatu, turkin ja kynsien hoito, silmien ja korvien terveys, hampaiden puhdistus ja kesällä punkkien torjunta turvallista leikkiä ja riittävää liikuntaa unohtamatta odottavat uutta koiranomistajaa. Koulutus jatkuu usein koko koiran nuoruusajan ja vaatimustaso voi olla hyvinkin korkea harrastuksista ja rodusta riippuen.

Alkuvaiheessa muutamat yksinkertaiset sanat kuten tule tai ei sekä totuttelu ihmisen kosketteluun ja hihnakävelyn opettelu palkitsemisineen helpottavat jatkossa monien vaativampien asioiden oppimista ja tottumista myös hieman hankalampiin koiranhoitotoimiin.





















 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2011-2016 Yhteystiedot: Movings D Forward, Suomi / Finland, movingsdforward@movingsdforward.com